
Ontdekkend en bewegend leren
“Door samen te werken en in gesprek te zijn, zijn mensen in staat tot dingen te komen die nieuw zijn” – Lev Vykotsky (1896-1934), Russisch psycholoog
Lev Vykotski introduceerde begin vorige eeuw de zone van de naaste ontwikkeling. Kort gezegd was hij van mening dat er geleerd wordt wanneer de lesstof niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk is.
Bij het ontwikkelen van Sjoechem! Boerderijdieren zijn we bewust op zoek gegaan naar deze zone van de naaste ontwikkeling. We wilden voorkomen dat het een spel zou worden waarin de antwoorden voor het oprapen lagen en leerlingen dus snel hun interesse zouden verliezen.
Ontdekkend leren
Allereerst kozen wij voor een vorm van ontdekkend leren. We formuleerden de stellingen op de kaartjes zó, dat de leerlingen met elkaar tot de juiste conclusies zouden moeten kunnen komen. Door met elkaar in overleg te gaan, kennis te delen en conclusies te beargumenteren.
We brachten de juiste balans aan tussen makkelijk en moeilijk op te lossen stellingen om de leerlingen gemotiveerd te houden en zo een optimaal leerresultaat te bewerkstelligen.
Bewegend leren
Om het samenwerken te bevorderen werd al snel duidelijk dat kennis over en weer gedeeld moest worden. Er zou als het ware een ruilhandel ontstaan. Vandaar dat we voor een vorm van bewegend leren kozen.
Door de leerlingen uit hun stoel te halen, kunnen zij vrij bewegen door de speelruimte op zoek naar de medespeler die hen verder zou kunnen helpen. Niet alleen voegt dit spelelement plezier toe, maar bewegen draagt ook bij aan het leren. Het laat het bloed stromen, stimuleert de hersenen en het geleerde blijft beter hangen.
Zo is er vanuit het idee een spel te ontwikkelen, een leermethode ontstaan die interessant is voor elk niveau en iedere leerinhoud. Want in die zone van naaste ontwikkeling leer je niet alleen tijdens je schoolcarrière, daarin in leer je je leven lang!
Kun je niet wachten om Sjoechem! boerderijdieren te spelen?
Klik onder om te bestellen
Waar wil jij Sjoechem! van?
Waar wil jij Sjoechem! van? Sjoechem zn. ‘antwoord’, ik kreeg geen sjoechem (alle 1906; Boeventaal), sjoege geven ‘reageren, antwoord geven’ (1912; Moormann 660), sjoege van hebben ‘kennis van hebben’ (1912; Moormann, 660), geen sjoege van hebben ’geen verstand van...
Educatie moet verrassen.
Educatie moet verrassen, want in de verrassing zit het leermoment! Van nature houden we van te voorspellen situaties. Wanneer we weten wat we kunnen verwachten en hoe te reageren, voelen we ons veilig. Zo leren we ook graag: als we weten wat we moeten leren en hoe dit...
Vraag gratis de Handleiding aan.
De kracht van Sjoechem!?Vraag gratis de Handleiding aan Het mag duidelijk zijn dat Sjoechem! boerderijdieren een educatief kennisspel is. Een spel dat de spelers uit hun stoel haalt en kennis bijbrengt van acht bekende boerderijdieren. Iets minder duidelijk is vermeld...