Waar wil jij Sjoechem! van?

Sjoechem zn. ‘antwoord’, ik kreeg geen sjoechem (alle 1906; Boeventaal), sjoege geven ‘reageren, antwoord geven’ (1912; Moormann 660), sjoege van hebben ‘kennis van hebben’ (1912; Moormann, 660), geen sjoege van hebben ’geen verstand van hebben’ (1922; Moormann, 660).

Waarschijnlijk is sjoeche of sjoechem ontleend aan het Jiddische sjoewe, ‘antwoord’.

Sjoechem betekent dus kennis, reactie en antwoord. Die drie woorden vatten dit spel perfect samen. Ten eerste zit het spel bomvol ‘kennis’ en vraagt ‘antwoord’ op tal van vragen. Ook daagt het uit een ‘reactie’ te vragen van medespelers om aan de juiste kaarten te komen.

Heb jij Sjoechem! van de boerderijdieren?
Weet jij welk dier lepels heeft?
Is er een beer op de boerderij?
Welk dier leeft in een toom?
En wat is een lamprei?

De eerste variant van Sjoechem! geeft leerlingen vanaf groep 5 kennis over acht bekende boerderijdieren. Na het spelen hebben zij sjoechem van o.a. het gedrag, het voedsel, de voortplanting en de uiterlijke kenmerken.
Daarnaast zijn de leerlingen met de hele klas in beweging geweest en reageren op elkaar tijdens het onderhandelen. De spelstrategie bepaalt in hoeverre ze antwoord geven op de vragen van hun medespelers.

Waar wil jij Sjoechem! van?

Naast de boerderijdieren zijn er nog veel meer interessante onderwerpen om een Sjoechem!-spel van te maken. Denk aan geschiedenis, insecten of kunststromingen!

Waar wil jij Sjoechem! van? Over welk onderwerp zou jij willen leren tijdens een spelletje Sjoechem!?

Kun je niet wachten om Sjoechem! boerderijdieren te spelen?

Klik onder om te bestellen

Educatie moet verrassen.

Educatie moet verrassen.

Educatie moet verrassen, want in de verrassing zit het leermoment! Van nature houden we van te voorspellen situaties. Wanneer we weten wat we kunnen verwachten en hoe te reageren, voelen we ons veilig. Zo leren we ook graag: als we weten wat we moeten leren en hoe dit...

Lees meer
Vraag gratis de Handleiding aan.

Vraag gratis de Handleiding aan.

De kracht van Sjoechem!?Vraag gratis de Handleiding aan Het mag duidelijk zijn dat Sjoechem! boerderijdieren een educatief kennisspel is. Een spel dat de spelers uit hun stoel haalt en kennis bijbrengt van acht bekende boerderijdieren. Iets minder duidelijk is vermeld...

Lees meer
Ontdekkend en bewegend leren

Ontdekkend en bewegend leren

Ontdekkend en bewegend leren “Door samen te werken en in gesprek te zijn, zijn mensen in staat tot dingen te komen die nieuw zijn” – Lev Vykotsky (1896-1934), Russisch psycholoog Lev Vykotski introduceerde begin vorige eeuw de zone van de naaste ontwikkeling. Kort...

Lees meer
Sjoechemspel | KvK 6672 6646 |  Algemene voorwaarden |  Cookiebeleid  |  Privacy verklaring  | site whitepoint ©2020
Share This